Luonto on Kirkkonummen tärkeä vetovoimatekijä!
10.4.2025
Kirkkonummen Sanomat 9.4.2025
KUNNANHALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA TIMO HAAPANIEMI
Luonto on Kirkkonummen tärkeä vetovoimatekijä
KIRKKONUMMI
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemen mielestä Kirkkonummen luonto on yksi kunnan tärkeimmistä vetovoimatekijöistä.
- Kirkkonummen visio on olla halutuin asuinkunta nyt ja tulevaisuudessa ja tähän tavoitteeseen pyritään kestävillä toimintaperiaatteilla, kestävällä taloudella sekä hyvinvoinnin turvaamisella. Asuinympäristön viihtyvyys on tärkeä asia kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta ja nyt käsittelyssä olevat metsänhoidon ohjeistukset sekä LUMO-ohjelma eli luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma luovat askelmerkkejä asukkaille viihtyisän ja luonnon kannalta monimuotoisen kunnan tulevaisuuteen, sanoo Haapaniemi.
Metsät ovat merkittävä vetovoimatekijä Kirkkonummella ja sen takia on tärkeää, että metsiä hoidetaan hyvällä tavalla. varsinkin lähimetsistä kuntalaiset saavat hyvinvointia ja virkistystä. Haapaniemeä harmittaa, että varsin usein metsien hoito ja luonnon monimuotoisuus asetetaan vastakkain, vaikka niiden tulisi olla toisiaan tukevia asioita.
- Kirkkonummi ei elä metsistä sillä tavalla, että niiden hakkuista saisi merkittäviä tuottoja. Talousmetsien hoidosta saatavilla tuotoilla pystytään kuitenkin ylläpitämään muita metsäalueita ja takaamaan monimuotoinen metsäluonto Kirkkonummella, kertoo Haapaniemi.
Monesti metsänhoidollisista toimenpiteistä puhuttaessa pelotellaan avohakkuilla, vaikka sellaisia ei ole suunnitelmissa missään tapauksessa kunnan metsissä. Metsänhoidollisissa toimenpiteissä mm. lähimetsiä siistitään, jotta niiden virkistysarvo kuntalaisille olisi parempi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että metsissä on helpompi kulkea, eikä esimerkiksi kaatuneita puunrunkoja ja risukoita ole estämässä metsässä ulkoilua. Ohjeistuksen mukaan kunnan metsiä tulee käyttää monipuolisesti ottaen huomioon kuntalaisten tarpeet. Metsien hoito on myös osa ilmastotyötä sekä luonnon monimuotoisuuden vaalimista.
- Kunnan metsiä on hoidettava hyvin myös virkistysarvoja silmällä pitäen, toteaa Haapaniemi. Taloudelliset näkökulmat ovat mukana lähinnä virkistysmetsien ylläpidon rahoittamiseksi, täsmentää Haapaniemi.
Metsät mahdollistavat virkistäytymisen sekä luontoelämykset
Kunnan omistamat metsät mahdollistavat kuntalaisille virkistystä, liikuntaa sekä luontoelämyksiä. Ulkoilu- ja virkistysmetsiä Kirkkonummella on noin 750 hehtaaria, arvometsäalueita noin 130 hehtaaria ja suojelualueita laskentatavasta riippuen noin 400-600 hehtaaria. Lisäksi Kauhalaan on näillä näkymin tulossa uusi 200 hehtaarin suojelualue, joten luonnon monimuotoisuuden edistämiseen Kirkkonummella on varsin hyvät lähtökohdat, toteaa Haapaniemi.
Virkistyksen ja elämysten tarjoamisen lisäksi metsät toimivat myös hiilinieluina ja ekologisena kompensaationa, johon myös käsittelyssä oleva LUMO-ohjelma tähtää.
Metsienhoidon ohjeisto ja LUMO-ohjelma ovat tulossa kunnanhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn toukokuussa.
Talousmetsää Kirkkonummen kunnalla on vain noin 170 hehtaaria, eli huomattavasti virkistys- ja suojelumetsiä vähemmän. Niitä hoidetaan jaksollisella kasvatuksella ja kehittämällä puuston ikärakennetta sekä suosimalla hiilensidontaa. Talousmetsien hoidossa otetaan huomioon myös virkistysarvot niin, että esimerkiksi marjastaminen ja sienestäminen on mahdollista ja että asukkaiden näkökulmat otetaan metsien hoidossa huomioon.
- Suoraa palautetta on tullut mm. virkistysalueilla jopa lähivirkistysalueilla kaatuneista puunrungoista, jotka vaikeuttavat varsinkin ikääntyneempien sekä lasten kulkemista metsissä, kertoo Haapaniemi.
Lukuisia suojelualueita
Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Kirkkonummen kunnalla on luonnontilaisia metsiä mm. Meikon ympäristössä, Porkkalassa sekä Nuuksion Natura- ja suojelualueilla. Lisäksi suojelualueita on mm. Eerikinkartanolla Veikkolassa, Volsissa sekä Kantvikissa. Suojelualueita on myös rannikolla sekä saaristossa. Kirkkonummella on yhteensä 97 luonnonsuojelualuetta tai luonnonsuojelualueen osaa.
- Luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa myös yksityisillä maanomistajilla on kunnan lisäksi tärkeä rooli ja yksityisiä metsiäkin voidaan maanomistajien suostumuksella liittää esimerkiksi osaksi METSO-ohjelmaa. Tämä tarkoittaa lähinnä arvokkaita metsäkohteita, joista maanomistaja saa verovapaan kertakorvauksen valtiolta, sanoo Haapaniemi.
Myös vesistöjen osalta Kirkkonummella on tehty johdonmukaista parantamistyötä niin merellä, joilla kuin järvilläkin mikä parantaa niiden virkistysarvoa ja lisää luonnon monimuotoisuutta. Tätä työtä on tehty myös yksityisten toimesta. Tästä esimerkkinä vaikkapa vaelluskalojen kulkumahdollisuuksien parantaminen Kirkkonummelaisissa joissa ja puroissa.
Kirkkonummella luontonäkökohdat otetaan huomioon myös kaavoituksessa. Kaikissa osayleiskaavoissa sekä asemakaavoissa selvitetään ja huomioidaan aina alueen ekologiset verkostot. Kaavoituksessa ratkaistaan se, ettei asuin- tai liikerakentamista tehdä alueille, joilla on merkittäviä luontoarvoja.
- Luonto on Kirkkonummella tärkeä asia, jolla erottaudumme muusta pääkaupunkiseudusta ja kaupunkimaisesta rakentamisesta. Kirkkonummen kunnan tulisikin jatkossa tiedostaa lähiluontomme merkitys vetovoiman lisäksi mm. matkailuelinkeinojen kasvattamisessa ja luontomatkailun kehittämisessä. Kirkkonummelaisessa luonnossa ja virkistysalueillamme vierailee myös paljon ulkopaikkakuntalaisia, jotka olisivat potentiaalinen kohderyhmä Kirkkonummella tarjottaville erilaisille luontoon ja vapaa-aikaan liittyville palveluille, korostaa Haapaniemi.
.jpg)
Hienoa luontoa voi ihailla mm. Porkkalanniemen lintutornissa, kuva Sundsin lintutornista